KORSO
[Hem] [HexIQ!] [Spelet] [Bakgrund] [Köpa] [Kontakt]

Hur spelet kom till

Det började för sådär en 30-35 år sedan. Harry Rilbe, dåvarande professor i fysikalisk kemi, hittade på spelet “korsord”, som han spelade med sin fru och två barn. I korsord hade varje spelare en spelplan med 6×6 rutor, och i den skulle man skapa ett korsord genom att i tur och ordning välja varsin bokstav som alla måste skriva in på sin spelplan. När spelplanerna var fyllda räknade man ihop poängen.

Såhär långt är idén inte särskilt unik. Söker man på nätet hittar man snarlika varianter både här och där. Oftast har de bara 5×5 rutor på spelplanen, men i alla fall.

Det som gjorde korsord lite unikt var att Harry, som var matematiskt lagd, tyckte att orden borde belönas med kvadraten av ordlängden, och inte bara med ordlängden rakt av, som i alla de andra spelen. Alltså gav han t.ex. ord med fyra bokstäver 16 poäng, och ord med sex bokstäver hela 36 poäng. Harry tyckte att det var vettigt att belöna lång ord litet extra, eftersom de är så mycket svårare att lyckas med.

Ett av Harrys barn heter Kjell. I sjätte klass började Kjell leka med att klistra ihop geometriska figurer av papper. Det blev till en sorts hobby, som nog kulminerade under gymnasietiden med en “monsterfigur” bestående av 504 liksidiga trianglar och 24 L-formade bitar.

Någonstans på vägen, gjorde Kjell de platonska kropparna. En av dessa är ikosaedern, bestående av 20 st liksidiga trianglar. Kjells mamma Birgit tyckte att dessa former skulle vara trevliga att använda som tärningar, och det tyckte Harry också. Harry satte igång att räkna bokstäver i dagstidningar och konstruerade en uppsättning med fyra 20-sidiga tärningar med en bokstav per sida. Tillsammans provade familjen olika regler för hur man fick kasta tärningarna, och så småningom utkristaliserades de regler som nu gäller i Korso.

Korso har finslipats genom åren och nu känner vi att vi är klara! Vi har lagt stor möda vid att få spelreglerna kortfattade, tydliga och lättlästa. Nu hoppas vi att många ska få glädje av att spela Korso och dela sina erfarenheter med oss.

Hör gärna av er!

Copyright © Kul & Klok Design HB, 2007-2023